• Huvudslide2
  • Huvudslide1
  • Huvudslide3
  • Huvudslide4
  • Huvudslide5
  • Huvudslide6
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA önskar er alla en riktigt God Jul...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA har idag tecknat avtal om att leverera...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA har idag tecknat avtal med Nordic Property...
STT - STORKÖKSTILLVERKANA har idag tecknat avtal med Kungliga Musikhöskolan...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA har idag färdigställt storköket i Telia Soneras...
STT – STORKÖKSTILLVERKARNA AB har tecknat avtal med Skanska Healthcare...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA har idag tecknat avtal med Svensk Galopp...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA önskar er alla en riktigt God Jul...
  STT – Storkökstillverkarna tar matchen i sommar   Våra svenska företag slutar...
ISO-certifierade STT - STORKÖKSTILLVERKARNA vet var spisen ska stå.   STT -...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA har idag tecknat avtal med Humlegården att...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA har idag färdigställt det nya toppmoderna köket...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA har idag lämnat över det nya toppmoderna köket...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA önskar er alla en riktigt God Jul...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA har idag lämnat över det nya toppmoderna...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA AB förstärker sin organisation med en Projektsäljare.   STT...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA har idag tecknat avtal att leverera storköken...
STT  - STORKÖKSTILLVERKARNA har idag teckanat avtal med Octpharma och...
STT - Storkökstillverkarna har idag tecknat avtal att leverera nytt...
STT - Storkökstillverkarna har idag tecknat avtal att leverera nytt...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA har fått förtroendet att leverera nytt storkök,...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA har idag tecknat kontrakt att leverera nytt...
Nu finns vår nya bruttoprislista klar.   STT Prislista 2013-2  
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA har fått förtroendet att utrusta nya Karolinska...
Efter mer än 20 år i Täby så flyttar vi till...
Högalidsskolan – på väg att bli Sveriges modernaste och finaste...
STT - STORKÖKSTILLVERKARNA har fått förtroendet att leverera kök och...
STT – STORKÖKSTILLVERKARNA AB har fått i uppdrag att på...
Förändring i Storköksbranschen!   Widengren Marknadskonsult AB förvärvar STT - Storkökstillverkarnas Försäljnings...
STT har fått förtoendet att leverera kök, café och bar...
Ny teknik i storköket Smartare köksmaskiner, smidiga appar och kräsnare matgäster....

GastroNord Magasin 2012

Ny teknik i storköket

Smartare köksmaskiner, smidiga appar och kräsnare matgäster. Rådande trender inom storköksdesign och svensk matkultur tyder på en förenkling av köket, samtidigt som det ställs nya krav på maten man serverar.

 

Ett storkök är ofta byggt på drömmar. Drömmar i rostfritt stål, en arkitekts mer eller mindre vilda idéer om hur en kocks vardag kan se ut bland ugnar, frysar, grytor och kastruller. Därefter är det upp till storköksentreprenörer som Mikael Widengren på STT - STORKÖKSTILLVERKARNA att realisera dem. Det är otroligt spännande att jobba med storkök. Just nu är dessutom alla typer av
restauranger och storkök i förändring. Om man vill lyckas har man inte råd att ligga i något slags mellanläge, antingen måste man vara väldigt duktig och sticka ut med sin mat och sitt storkök, eller så kör man budget. Det blir en kul utmaning för oss som levererar köken, säger han.

 

Fotografiska

Jag träffar Mikael Widengren på Fotografiska Muséet i Stockholm, en av beställarna av hans kökslösningar. Storköket här är intressant eftersom man har både kafé och eventverksamhet, men även planer på att bygga ut med en ordentlig matsal samt expandera sin klubbverksamhet. Detta kräver ett kök som lätt kan ställa om mellan olika verksamheter.

 

Att utveckla storkök innebär att hela tiden hålla sig à jour med rådande trender inom köks- och matvärlden. Något som starkt påverkar är matgästernas förväntningar på restaurangen. Dagens matgäster är mer kunnig och krävande – och man får skapa ett storkök därefter.

 

- Människor reser mycket mer nu än de gjorde förr i tiden. Det gör att man känner till andra matkulturer på ett helt annat sätt,
och många tycker att sushi i personalmatsalen är lika naturligt till lunch som dagens. Idag äter man inte heller lunch på samma sätt som förr. Nu vill man ofta istället kunna äta flera små mål om dagen. En annan viktig utveckling, som gäller äldreboenden, är att äldres ekonomi har förbättrats och därför ställer högre krav på mat. Dagens matgäster har också bättre koll på råvaror och det finns en ökad medvetenhet om vad man stoppar i sig.

 

– Slow cooking är till exempel en populär hälsotrend, vilket innebär att matgästerna vill äta långsamt tillagad mat inte bara i hemmet utan även ute och i skolköken har man mer och mer börjat laga mat från grunden. Men samtidigt som storkökens villkor förändras utifrån ändrar nya tekniska finesser i köket villkoren för hur arbetet därinne fungerar. Multifunktionella ugnar som rengör sig själva är redan vardagsmat. Men det finns mycket mer som är på gång.

 

–Miljöaspekten är såklart viktig för hur köksmaskiner utvecklas. Energisnåla frysar utvecklas och diskmaskiner som återvinner värme och vatten, samt blir smartare så de inte diskar "mellanrummen" på korgarna, blir allt vanligare. Induktionsspisar har också framtiden för sig och där finns väldigt mycket energi att spara. Den tekniken har efter många år börjat falla i pris och kan nu användas i flera typer av kök. Framförallt kommer arbetet i köket förenklas med mer avancerade maskiner med fler och smartare funktioner.

 

– Något jag tror vi kommer få se redan i år är ett slags styrsystem för utrustningen i köken där man använder sig av iPhone-liknande manöverpaneler, och styr olika delar av tillagningen med appar. En sådan utveckling kanske låter som att kökspersonalens uppgift blir överflödig, men man måste komma ihåg att avancerad utrustning snarare kräver en ökad kompentens hos våra kockar och övrig personal. Varför skulle man inte vilja säkerställa kvaliteten på maten? Tänk att få en perfekt stek på tallriken varje gång!